Un articol departe de a fi perfect!
De multe ori, mă aflu în situația în care gândurile mi-o iau înainte, așa că încerc să le aștern undeva.
Îmi place grădinăritul la fel de mult cum îmi place coachingul. Așa că, hai să grădinărim!
Cred că este benefic să ai o doză mică de perfecționism, pe care să o poți aplica controlat, strop cu strop, atunci când ai nevoie. În același timp, un perfecționist poate pierde multe, și dacă e doar un strop, mai poate fi numit perfect?
Tomatele perfecte pe care le găseşti în supermarket au gust?
În coaching, poate fi folosit testul sabotorilor de pe Positive Intelligence, care spune că există 10 sabotori cu care “ne luptăm”. Testul poate fi făcut gratuit, aici. La sfârșitul testului, vei primi un raport cu cei 10 sabotori, aranjați de la cel mai activ la cel mai temperat. Eu îi văd ca pe niște pitici, cu care mă pot juca. Cu toții îi avem! Cei care ne pot deranja și ne pot opri din realizarea anumitor lucruri ar trebui să aibă o notă peste 8. Cu aceștia putem lucra; chiar ar fi indicat să îi observăm și să vedem dacă ne stau în calea scopului nostru.
- Un perfecţionist tinde să amâne lucrurile până când sunt perfecte, din punctul lui de vedere – lucruri pe care altcineva poate nici nici nu le observă.
- poate ajunge la epuizare, tot gândindu-se cum să facă să fie şi mai bine.
- își taie singur elanul înainte să se apuce de ceva sau se pierde pe drum cu prima ocazie.
- îşi pierde stima de sine odată cu nerealizarea scopului.
Așa rămâne o idee genială în capul cuiva și moare odată cu el. Așa rămâne o carte nepublicată, o ședință amânată, un proiect nefinalizat, un articol nepublicat…
Crezi că Elon Musk sau BMW a lansat un produs doar atunci când a fost 100% perfect și fără defecte?
Crezi că tomatele nu se coc dacă nu arată bine?
Aşa urâte cum sunt ele, nu le-a stat nimic în cale şi le vezi la vânzare pe toate tarabele. Alea sunt cele mai gustoase.
Sunt cele mai gustoase pentru că şi-au atins scopul. Departe de perfecţiune.